Η διαδρομή της ελιάς στο μονοπάτι του χρόνου...

Ελιά μου ασημοπράσινη...

“Ελιά μου ασημοπράσινη, θαλασσοκυματούσα, στον κάμπο μοιάζεις πέλαγος και στην πλαγιά σαν κάστρο μ’ αρχοντική κορμοστασιά και με πολλά στολίδια. Η γη σ’ έθρεψε πλούσια κι ο χρόνος πελεκούσε κι εσκάλιζε τη ρίζα σου κι έγραφε ιστορία που διηγείται τους καημούς, τα πάθη και τις πίκρες.


Ελιά μου αιωνόβια, ελιά ευλογημένη, πες μου κι εμέ του ταπεινού, περαστικού διαβάτη, τι είδες εις τη ζήση σου, εδώ εις την αυλή σου τι λένε τ’ αυλακώματα που ζώνουν το κορμί σου...”
Κρητική παράδοση (Νεοελληνική Μυθολογία Δ. Λουκόπουλου
         Είμαστε μαθητές του 1ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Χρυσούπολης. Τα 13 ελαιόδεντρα που υπάρχουν στο προαύλιο του Σχολείου μας, μας έδωσαν το ερέθισμα να ασχοληθούμε με το πρόγραμμα: «Η διαδρομή της ελιάς στο μονοπάτι του χρόνου»
Μαζί με την βοήθεια της δασκάλας Αλμπανοπούλου Χρυσούλας, της γυμνάστριας μας Μολοχίδου Ελισσάβετ και της δασκάλας της πληροφορικής Ποιμενίδου Κατερίνας.
Μαζέψαμε τις ελιές στις αρχές του Οκτωβρίου.


Οι μαθητές ξεκουράζονται κάτω απο την σκιά της ελιάς με φόντο το πανό μας.

 



Επίσης μαζέψαμε τις ελιές με ενα δικό μας τρόπο, το ονομάσαμε "μπαλομάζωμα". Πετώντας τις μπάλες, οι ελιές πέφτουν στα δίχτυα. Ένα παιχνίδι διασκεδαστικό που το χάρηκαν πολύ τα παιδιά των μικρών τάξεων. Νικήτρια η ομαδα των κοριτσιών που μάζεψε τις πιο πολλές ελιές.





Στη συνέχεια κουβεντιάσαμε για το δέντρο της ελιάς, που ευδοκιμεί, και τις ποικιλίες της ελιάς, για να τα κατανοήσουμε περισσότερο πραγματοποιήσαμε και ανάλογες δραστηριότητες.
 

Όλο τον Νοέμβριο ασχοληθήκαμε με την παρασκευή της βρώσιμης ελιάς.


Ζωγραφίσαμε τα βάζα μας και βάλαμε τα καρτελάκια μας.



Μαζέψαμε δεντρολίβανο και δάφνες, αφού τις καθαρίσαμε τις κόψαμε στο μέγεθος των μπουκαλιών



Στις  20/12/2012 επισκεφτήκαμε το Γηροκομείο της Χρυσούπολης. Εκεί ο π. Παύλος μας μίλησε για την χρήση του λαδιού στα μυστήρια της εκκλησίας μας κι εμεις τον ευχαριστήσαμε λέγοντας κάλαντα και άλλα χριστουγεννιάτικα τραγούδια στους παππούδες και γιαγιάδες του ιδρύματος.






Την ίδια μέρα συνδυάσαμε και μια επίσκεψη στο ελαιοτριβείο της περιοχής μας. Ο ιδιοκτήτης του μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις και μας εξήγησε πως γίνεται το λάδι.

Την τελευταία μέρα πριν κλείσουν τα σχολεία το κάθε παιδί πήρε το βάζο με τις ελιές που είχε ετοιμάσει και το βάζο με το αρωματικό λάδι σπίτι του.




 

Σχόλια