Οι μαθητές των τμημάτων της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων του Σχολείου μας, ένωσαν τις φωνές τους με τους μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης μας, προκειμένου να αναβιώσουν το πανάρχαιο αναβλαστικό έθιμο των ♪χελιδονισμάτων♪

♪ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ, ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ♪

  Την Πέμπτη 04/04/2024, οι μαθητές των τμημάτων της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων του 1ου 12θέσιου Δημοτικού Σχολείου Χρυσούπολης, ένωσαν τις φωνές τους με τους μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης μας, προκειμένου να αναβιώσουν το πανάρχαιο αναβλαστικό έθιμο των ♪χελιδονισμάτων♪. Πρόκειται για μία εκπαιδευτική δράση-μουσική σύμπραξη στα πλαίσια του μαθήματος της μουσικής, ένα άνοιγμα του σχολείου προς την τοπική κοινωνία, τους φορείς, τις υπηρεσίες του δήμου μας και την τοπική αυτοδιοίκηση.

   Παλιότερα, τα κάλαντα της Άνοιξης αποτελούσαν και τα κάλαντα της νέας χρονιάς, καθώς η 1η του Μάρτη ήταν και Πρωτοχρονιά. Ωστόσο, το έθιμο αυτό παρέμεινε ζωντανό, ακόμη και όταν ως 1η μέρα του έτους θεσπίστηκε η 1η Ιανουαρίου. Τα έψαλλαν για να καλωσορίσουν την Άνοιξη και την αναγέννηση της φύσης, που από την αρχαιότητα συνδέεται με τον ερχομό των χελιδονιών. Υπάρχουν αναφορές ότι τα παιδιά καλαντούσαν και στις 21 Μαρτίου, κατά την εαρινή ισημερία, που σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της Άνοιξης, την Πρωταπριλιά, αλλά και καθόλη τη διάρκεια της Άνοιξης.

   Έτσι λοιπόν, και οι χελιδονιστές του σχολείου μας, σήκωσαν, για μία ακόμη χρονιά, ψηλά τις χελιδόνες τους (ομοιώματα χελιδονιών) που κατασκεύασαν στο μάθημα της μουσικής και πλημμύρισαν με χρώματα και εαρινές μελωδίες την αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χρυσούπολης, το αίθριο του Δημαρχείου, το Κ.Ε.Π., τον αύλειο χώρο του Μουσείου, όπου στεγάζεται προσωρινά ο Σύλλογος Ηπειρωτών, το Αστυνομικό Τμήμα Νέστου, την Alpha Bank, την αγορά και τις γειτονιές της πόλης μας. Με αφετηρία το Δημαρχείο, οι μικροί καλαντιστές τραγούδησαν χελιδονίσματα από τη Στερεά Ελλάδα, τη Θράκη, τη Ρόδο και τη Χίο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και ένα τραγούδι σε μουσική του Antonio Vivaldi και στίχους της εκπαιδευτικού μουσικής, Δέσποινας Χουρμουζιάδου. Οι χελιδονιστές έδιναν στους συμπολίτες μας, ανάμεσά τους και σε γονείς μαθητών μας, ένα κλαδάκι κισσού. Σύμφωνα με το έθιμο, ο κισσός απάλλασσε τα κοτέτσια από τους ψύλλους και τους κοριούς. Ευχόμαστε, να απαλλάξει και την εκπαίδευση, τον τόπο και τον λαό μας από τα <<ζιζάνια>> που τον ταλανίζουν! 


















Σχόλια