H Τάξη ΣΤ2 παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ»

 

Η Θεατρική ομάδα της ΣΤ2 τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χρυσούπολης  με υπεύθυνη δασκάλα την κ. Πιστίκη Μαρία  παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη: "ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ".

 Ένα έργο που αποτελεί σταθμό όχι μόνο για το νεοελληνικό θέατρο, αλλά και για τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ελληνική ιστορία.

  Είναι μια πολιτική επιθεώρηση, που παρουσιάζει την Ελλάδα σαν τσίρκο, σαν σκηνή από την οποία παρελαύνουν γελωτοποιοί και σαλτιμπάγκοι, ψεύτες και ανδρείκελα, χαμένες επαναστάσεις και προδομένα όνειρα, στιγμές μεγαλείου και ταπείνωσης.  

    Πραγματεύεται την ελληνική ιστορία στο διάβα των αιώνων: Αρχαιότητα- Βυζάντιο- Νέος Ελληνισμός με όλα τα ελαττώματα της φυλής μας, αλλά και με το διαχρονικό μήνυμα ότι αυτή η φυλή δεν ζει χωρίς την ελευθερία.

  Βέβαια, υπενθυμίζει ο Μπρεχτ,  ότι η Τέχνη δεν μπορεί να  αλλάξει τον κόσμο, όμως μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.   

Λοιπόν; Άλλο τίποτα δεν μένει από το να αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση της Αρμονίας του κόσμου όπου δεν θα «Κελαηδάνε οι γαϊδάροι» ούτε θα «γκαρίζουν τα πουλιά», δεν θα «Βγάζει κρίνους η τσουκνίδα» και η «Η πορτοκαλιά κρεμμύδια», όπως σατιρίζει την εποχή του 1973   ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Εκείνο που θέλουμε είναι «... να έρθετε στην παράστασή μας  και να μην φύγετε αδιάφοροι. Να διαφωνήσετε, να βρείτε λάθη, να θυμώσετε, να μας κρίνετε... μα να μην φύγετε αδιάφοροι».

Η Δασκάλα της ΣΤ2 Τάξης

Πιστίκη Μαρία

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ 

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ ΩΡΑ 8.00 Μ.Μ.

 

Σχόλια